- Leilinden


Tilia leilinden

Tilia is een grieks woord afgeleid van tilios wat vezel betekent. De bastvezels van de linden werden in vroegere tijden gebruikt om matten, zakken, touw en schoeisel van te vlechten.

Verschillende (lei)linden zijn inheems in europa. De linden laten zich makkelijk tot leilinden of knotlinden vormen. De leilinden werden daarom als zonnescherm bij woningen aangeplant. Vroeger werden leilindenschermen aangeplant bij boerderijen om de woonkamer en of de melkkamer uit de zon te houden. Daarnaast werden linden in de germaanse tijd al aangeplant om kwade geesten te verjagen en felle zon tegen te houden.

Tegenwoordig worden de leilinden ook veel toegepast uit architectonische overwegingen, uit nostalgie of gewoon efficiënt ruimtegebruik. Naast de leilinden zijn ook leiplatanen erg geliefd door veel en groot blad, waardoor geschikt als zonwering en om inkijk tegen te gaan. Bovendien heeft de lei-plataan op latere leeftijd een prachtige afschilferende bast die vooral in de winter een meerwaarde is voor je tuin. De leilinden daarentegen hebben een gelijkmatigere groei. De leilinden zijn daardoor makkelijker te onderhouden en verlangen minder snoei dan de leiplataan.

Meest gebruikte leilinden zijn van oudsher van het type Tilia vulgaris, hollandse gewone (lei)linden, tegenwoordig Tilia europaea geheten. Omdat er vele ondersoorten zijn met verbeterde eigenschappen wordt de gewone linde niet veel meer gebruikt voor leilindenscherm. 

Het huidig veel voorkomende type leilinden is Tilia europaea 'Pallida'. Het blad van deze leilinden loopt in het voorjaar eerder uit dan van de gewone leilinden. Daarom worden deze op de vorboomkwekerij gebruikt om meerjarig voor te leiden.

Meerjarig voorgeleide leilinden van Geplant-en-Klaar!

De meerjarig voorgeleide volwassen/volgroeide leilinden van Geplant-en-Klaar! zijn van het type Tilia europaea 'Pallida'. Dit is een verbeterde soort van de hollandse gewone linde de Tilia vulgaris.

De meerjarig voorgeleide leilinden, lei-plataan, lei-beuk, lei-carpinus en lei-prunus, zijn meerjarig begeleid en gesnoeid op kwekerij. Na plaatsing van deze meerjarig voorgeleide leilinden heeft u meteen het eindbeeld waaraan alleen nog onderhoudssnoei noodzakelijk is.

Om de onderhoudssnoei goed te kunnen uitvoeren komt Geplant-en-Klaar! na het eerste groeiseizoen de meerjarig voorgeleide leilinden in uw aanwezigheid snoeien. Zodat u, indien u dat wenst, de onderhoudssnoei zelf kunt doen in de opvolgende jaren. 

Daarom biedt Geplant-en-Klaar! u een compleet pakket te weten:

Het aantrekkelijke alternatief voor het verkrijgen van meerjarig voorgeleide leibomen/Leilinden.

- een gratis snoeibeurt na het eerste groeiseizoen de aangeplante meerjarig voorgeleide leilinden/leibomen(tegen kilometervergoeding) 
- inclusief 2 boompalen met boomband plus plaatsing bij de geleverde lei-bomen of leistellage met 5 meterse palen de bomen bevestigt aan twee gegalvaniseerde ijzerdraden tussen deze palen, waaraan de meerjarig voorgeleide leilinden verbonden.
- inclusief 40 liter potgrond per meerjarig voorgeleide leilinde. 
- inclusief graven plantgat. 
- inclusief het planten van de meerjarig voorgeleide leilinden. 
inclusief het verbinden van de leirekken van de meerjarig voorgeleide leilinden voor een strakke en representatieve uitstraling
- inclusief groeigarantie, 1 jaar garantie op de meerjarig voorgeleide leilinden/leibomen aangeplant door Geplant-en-Klaar!.